Home - Kathleen Ferrier  
   
   
Blog Articles Overview
Blog Article - 17 February 2018

Slavernij: een schande voor de mensheid, toen en nu.

 

 

“Mooi dat mensen zich hier zo druk maken om slavernij van honderden jaren geleden, maar kijk eens naar de hedendaagse slavernij”. Aldus CDA-leider Sybrand Buma tijdens het debat van landelijke partijleiders in Amsterdam. Daarmee creëert hij onterecht een tegenstelling. In zaken betreffende slavernij gaat het niet om ‘of of' maar om ‘en en'. Niemand kan en mag de ogen sluiten voor de gevolgen die de slavernij van ‘honderden jaren geleden' nog steeds heeft, ook in Nederland, daar moeten we ons zeker ‘druk' over maken. Tegelijkertijd is het inderdaad de hoogste tijd dat er meer oog komt voor moderne slavernij en manieren om die effectief te bestrijden.

 

Buma verwees naar gedwongen prostitutie. Die moet absoluut aangepakt worden, maar moderne slavernij omvat veel meer dan mensenhandel voor de seks-industrie.

 

Mensenhandel: het ronselen, verhandelen, vervoeren, ontvangen en herbergen van mensen met de bedoeling hun (arbeids)capaciteiten uit te buiten, is anno 2018 een wereldwijd probleem waarvan 45,8 miljoen mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer zijn. Meestal denkt men hierbij aan vrouwen en meisjes die gedwongen in de seksindustrie werken, maar dat betreft slechts 25% van alle mensenhandel. De overige 75% valt onder zogenaamde “gedwongen arbeid” en daarvan is 60% gerelateerd aan ketens in de industrie, vanaf het basisproduct tot het eindproduct in de winkel.

 

Ondanks alle inspanningen om moderne slavernij aan te pakken, is wat er bereikt is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het TIP (Trafficking in Persons) rapport 2017 kan niet meer dan 66.000 slachtoffers melden wereldwijd, die gevonden werden en hulp kregen.  In diezelfde periode werden minder dan 6.000 handelaren opgepakt en berecht. Kortom, nog geen 0.2 % van de slachtoffers wordt jaarlijks geïdentificeerd en geholpen en daders hebben vrij spel.

 

Volgens de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) zijn deze aantallen zo laag omdat de illegale handel in mensen jaarlijks meer dan 150 miljard US$ opbrengt, terwijl donoren wereldwijd niet meer dan 350 miljoen US$ per jaar beschikbaar stellen voor de aanpak. Dat is dus ongeveer 1 % van de winst die de criminelen in hun zak steken. Met zo een gebrekkige aanpak is het niet verwonderlijk dat het aantal verhandelde mensen nog steeds groeit: volgens de VN zijn er in 2018 meer slaven in de wereld dan ooit tevoren.

 

Om dit probleem op wereldschaal effectief aan te pakken, is het goed dat, zoals hier in Hong Kong, de private sector, met de hete adem van de steeds kritischer consument in de nek, een grotere rol gaat spelen. Beter dan de VN of NGO's zijn het (internationale) bedrijfsleven en de bancaire sector in staat het probleem bij de wortel aan te pakken. Ze hebben de nodige deskundigheid in huis, bijvoorbeeld op juridisch en financieel gebied en wat betreft communicatie en moderne technologie.

 

Maar de betrokkenheid van de private sector is niet genoeg om moderne slavernij effectief te bestrijden, ook wetenschap, rechtspraak en politiek hebben een rol te spelen. Preventie, aanpak van daders en nationale wetgeving zijn van cruciaal belang.  Groot Brittanië heeft in 2015 anti-slavernij wetgeving aangenomen en in andere landen, zoals Australië, wordt eraan gewerkt.

 

Nederland zou er goed aan doen het voorbeeld van deze landen te volgen. Als land met een slavernijverleden past Nederland een voortrekkersrol. Zo wordt duidelijk dat er tenminste één les uit dat verleden geleerd is: slavernij, toen en nu, is een schande voor de mensheid. De gevolgen van deze schande in het verleden onderkennen moet ons bewegen deze schande in het heden met wortel en tak uit te roeien.

Het is te hopen dat Sybrand Buma de daad bij het woord voegt en het initiatief neemt een Nederlandse anti-slavernij wet.

 

Kathleen Ferrier, voormalig Kamerlid CDA, ambassadeur voor de Mekong Club en Matthew Friedman, CEO Mekong Club.

Vanuit Hong Kong werkt The Mekong Club samen met de private sector om moderne slavernij te bestrijden.

 (https://themekongclub.org/)


print this article   |   share this article on: share this article on twitter share this article on facebook share this article on linkedin w
More articles from Kathleen Ferrier
’Ze is nooit moe’ Dubbelinterview FD (24 June 2021)
Artikel van Astrid Theunissen in het FD op 24 november 2020: Gesprek met Kathleen Ferrier en haar zoon Ezra Ferrier de BoerContentspecialist Ezra Ferrier de Boer (29) is de jongste zoon van mensenrechtenvoorvechter Kathleen Ferrier (63), voormalig CD...  |  read blog »
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van Covid-19 (19 April 2020)
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van de Covid-19.   Zaterdag 18 April was een gitzwarte dag voor Hongkong. 14 vooraanstaande pro-democratie leiders werden gearresteerd  12 mannen en 2 vrouwen. Onder hen journ...  |  read blog »
Preek van de Leek (27 March 2020)
Geschreven in een ander tijdperk. Maar nogal wat mensen vragen mij nu de tekst op te sturen, omdat ze hem nogeens willen lezen. Hierbij dan de Preek van de Leek, zoals gehouden in Doesburg, 2 februari 2020.      Zusters en Broeder...  |  read blog »
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie (20 August 2019)
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie Nieuwsbericht | 20-08-2019 | 16:00 Den Haag, 15 augustus 2019 – Op voordracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is Kathleen Ferrier (1957) voor een periode van vier jaar...  |  read blog »
Hongkong vergt gezamenlijke China Strategie (14 August 2019)
Hongkong vergt gezamenlijke China-strategie democatische wereld     De grimmige situatie in Hongkong vraagt om een gezamenlijke China-strategie van de democratische wereld; eerst op korte, maar ook op langere termijn. Dit raakt ook de NA...  |  read blog »
home
profile
articles
contact
 
 
 
home  |   contact  |   cms  |   Huisstijl / Webdesign: DG Graphic Design © 2013-2024